Veel gestelde vragen

vragen - Stichting Bitcoin Nederland

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde netwerk zonder centrale autoriteit dat functioneert met virtuele tokens, de zogeheten bitcoins. In 2008 heeft een cryptografie-expert dit systeem bedacht dat het mogelijk maakt om bitcoins naar elkaar te versturen via het internet. Het systeem is zo gemaakt dat je geen kopieën van je bitcoins kan maken om het twee keer uit te geven. Dit wordt ook wel de Blockchain genoemd. Hierdoor kan je bitcoins betrouwbaar, redelijk snel en makkelijk naar de andere kant van de wereld sturen zonder (of voor relatief weinig) transactiekosten.

Inmiddels heeft bitcoins een financiele waarde gekregen gebaseerde op de wereldwijd handelsactiviteiten van diverse online diensten die Bitcoin exchanges heten. Het aantal bitcoins dat in omloop komt is geprogrammeerd in het systeem, (uiteindelijk zo’n 21 miljoen), en daardoor kan niemand aansturen op inflatie door “bij te drukken”.

Het zijn slechts eentjes en nulletjes. Hoe kan dat nou waarde hebben?

Over het antwoord op deze vraag verschillen de meningen. Je kan je ook afvragen, “Een stukje papier met een tekening en “10” erop, hoe kan dat nou 10 euro waard zijn?”

We volstaan met het antwoord dat de Bitcoin waard is, want de mensen gezamenlijk vinden dat het waard is.

Hoe bewaar ik bitcoins?

In een zogenaamde “wallet”. Die heeft een publieke sleutel die iedereen mag weten. Bijvoorbeeld “1SBNoYwXdf16KZZsCF8tbnyNbXQ1xQyvR”. Vergelijk het met de brievenbus van je huis. Als een vreemde geld naar jouw wallet wil sturen, dan vind je dat waarschijnlijk niet erg. Ook heeft de wallet een geheime sleutel. Die moet je goed geheim houden, want met die sleutel kan je je bitcoins uitgeven. Bemachtigt iemand jouw geheime sleutel, dan kan hij je bitcoins dus stelen.

Je hebt tegenwoordig ook multisignature wallets met 2 of meer geheime sleutels. En om bitcoins van deze wallets uit te geven heb je, bij voorbeeld, 2 van de 3 sleutels nodig.

Een wallet kan op diverse plaatsen worden bewaard: Op je mobiel, je tablet, desktop of laptop. Maar ook op een USB-stick, of uitgeprint een stuk papier. Je kan zelfs je geheime sleutel zo maken, dat je ‘m uit je hoofd kan onthouden. En je kan je wallet aan diverse websites toevertrouwen.

Wat kan ik met bitcoins?

Je kan ze gebruiken zoals je ook geld gebruikt. Er zijn cafés waar je je drankje met bitcoin kan afrekenen. Bij AirBaltic kan je met Bitcoin je vlucht afrekenen. In de VS is een grote Bol.com-achtige online-winkel “Overstock” die Bitcoin accepteert. Dell accepteert ze. Microsoft. In Nederland kan je via Thuisbezorgd.nl bestellingen plaatsen bij meer dan 10.000 restaurants. Op www.coinmap.org is een aardig overzicht van fysieke plaatsen te zien.

Ook kan je met Bitcoin speculeren. Net als bij aandelen, opties etc. kan je het nieuws volgen en inschatten of de koers zal stijgen of dalen. Je kan dit tot op hele kleine flits aan- en verkopen doen (High frequency trading) of je maakt een keuze voor de lange termijn (jaren).

Hoewel de financiele toepassingen van bitcoins steeds populairder worden, zijn ze slechts het topje van de ijsberg. De niet-financiele toepassingen vertegenwoordigen veel grotere potentiele voor de economie, zoals de Blockchain technologie in te zetten om processen te versnellen.

Kan je een betaling terugdraaien zoals bij een creditcard?

Nee. Eenmaal uitgegeven kan de transactie nooit en te nimmer meer ongedaan worden gemaakt. (Terugzenden op initiatief van de ontvanger kan natuurlijk wel).

Hoe kom ik aan bitcoins?

Je kan je manager of opdrachtgever vragen om je (gedeeltelijk) in bitcoin te betalen. Of verkoop iets voor bitcoin. Je kan ze ook eenvoudig online kopen bijvoorbeeld met iDeal. In grote lijnen zijn er 2 opties. Je gaat naar een online-wisselkantoor en geeft daar je walletadres op, het aantal bitcoins of euro’s en je rekent af met iDeal. Binnen een paar minuten zie je ze al in je wallet. Of je maakt een account aan bij een exchange. Daar stort je euro’s op (wederom met iDeal of met een overboeking). Je kan dan op een uitgekiend moment en tegen een iets betere koers dan bij wisselkantoren je bitcoins kopen.

Wie regelt Bitcoin? Van wie is het systeem?

Bitcoin is open source software. Het is van iedereen en niemand. Iedereen die zinnig wil bijdragen mag dat doen. En als er overeenstemming komt dat een bijdrage goed is, wordt deze verwerkt in een nieuwe versie. Dit is het principe van open source software.

Er is geen enkele centrale regeling, bezitter of controle. Je zou Bitcoin kunnen vergelijken met peer-to-peer downloaden van films en muziek.

Is Bitcoin anoniem?

Nee. Bitcoin is transparant. Dit wordt vaak verkeerd omschreven in de mainstream pers omdat het niet altijd makkelijk is om achter te komen van welke persoon de adressen zijn, maar toch ben je niet vogelvrij.

Iedere Bitcointransactie is publiek zichtbaar op het internet, en blijft traceerbaar. Voor iedere transactie zie je de walletadres waar de bitcoins vandaan kwamen en een adres waar ze naartoe gingen. Je kan ook alle saldo’s opzoeken.

Het is daarom erg moeilijk om onder de radar te blijven. Bij voorbeeld op het moment dat je een pizza met “zwarte bitcoins” bestelt, en de pizzabakker werkt mee met de politie, dan kan je tegen de lamp lopen, omdat je naam aan een walletadres gekoppeld wordt, en daarmee de hele ketting van adressen waar fout geld heeft gecirculeerd. In die zin is contant geld pas echt anoniem.

Kan Bitcoin gehackt worden?

Zeg nooit nooit, maar het is tot nu toe nog niet gebeurd.

Ook de meest bekende hack van de exchange MtGox in Japan, was niet een hack van het Bitcoin systeem zelf, maar een hack waarbij succesvol de geheime sleutels van de exchange bemachtigd zijn. Dit geeft meteen de zwakte aan, van het centraal bewaren van bitcoins, bijvoorbeeld bij een exchange. Vandaag de dag wordt er wel veel professioneler gewerkt aan beveiliging bij websites waar grote hoeveelheden bitcoins voor klanten worden bewaard. Maar het blijft voor een hacker veel aantrekkelijker om een plek met veel bitcoins te hacken dan een enkele wallet bij iemand thuis.

Wat zijn alt-coins?

De naam zegt het al: Alternatieve coins. Er zijn er honderden. Vaak werken ze hetzelfde als Bitcoin, maar bevatten ze een aspect dat aangepast is om een bepaald doel te dienen dat Bitcoin niet goed kan. Sommige zijn op een geografisch gebied gericht. Sommige zijn bedoeld om een nieuw fenomeen te ondersteunen, zoals vertrouwen, contracten, voorspellingen, genetisch onderzoek, makkelijk fooi geven, noem maar op. Er zijn wisselkantoren om coins om te wisselen voor andere coins.

Iedereen kan een alt-coin beginnen. Je neemt dan de (open source) software van een andere coin over en maakt je eigen aanpassingen naar wens. Uiteraard heb je daar behoorlijk wat skills voor nodig.

Wat is de Bitcoin blockchain?

De Bitcoin blockchain is een openbaar kasboek waarin alle Bitcointransacties die ooit plaatsvonden en  zullen vinden, worden vastgelegd. Van dat kasboek zijn meer dan 5000 kopieën actief en pas als ze het “met elkaar eens zijn” wordt jouw transactie goedgekeurd. Geef jij je echter stiekem je geld 2 x uit, dan komt er geen overeenstemming en is je transactie ongeldig.

Wat kan ik met de blockchain?

Er wordt vaak gezegd, “Bitcoin is pas het topje van de ijsberg”. De eerste killer-app van internet was e-mail. In de negentiger jaren kwam het gebruik ervan op gang. Later kwamen websites, webwinkels, muziek en films downloaden (Napster, Bittorrent), Auto’s delen (Uber) je appartement delen (Airbnb), enzovoorts. Op deze manier maakt de BlockChain ook veel meer mogelijk dan alleen digitaal geld. Het feit dat en een gedistribueerd register is, dat iedereen kan vertrouwen, maakt veel instanties in theorie overbodig. Bijvoorbeeld alle aktes die worden bewaard bij het kadaster, kunnen ook op een BlockChain worden vastgelegd. De aandelen handel, geboorteaktes, contracten, internetadressen. Zelfs software, of hele websites kunnen naar de gedistribueerde BlockChain verhuizen. Hier is een lange lijst van voorbeelden te vinden. En ook hier wordt een interessant voorbeeld beschreven.

Hoe zit het met Bitcoins minen?

Het doel van het ‘delven’ (in het Engels, to mine) van Bitcoins, is het goedkeuren van de transacties in het netwerk. Miners doen dat door zware computers in te zetten, die wiskundige berekeningen maken. Daarmee bewijst de miner dat hij er moeite voor heeft gedaan. De miner krijgt er een beloning voor in Bitcoin. Ooit kon je op je laptop thuis Bitcoins minen. Maar hoe meer mensen dit gingen doen, hoe moeilijker de wiskundige berekening (automatisch) werd ingesteld. Vandaag de dag is minen alleen nog mogelijk op gespecialiseerde computers.

Kan ik bij de Stichting Bitcoin Nederland Bitcoins kopen/verkopen?

Nee, je kan bij ons geen bitcoins kopen of verkopen.

Waarom deze Stichting?

Stichting Bitcoin Nederland is in het leven geroepen omdat wij toekomst zien in de blockchain technologie, cryptocurrencies en Bitcoin aan het breder publiek willen uitleggen door middels van educatie. Daarnaast willen we helpen bij onderzoek doen naar blockchain en Bitcoin.